Mi az IPL technológia?

Az IPL (Intense Pulsed Light) nagy energia sűrűségű, lökésekben – villanásokban – leadott, nem összefüggő fényű besugárzást jelent. A széles spektrumú (400-1200 nm) fénnyel működő IPL technológia lehetővé teszi a bőr mélyebb területeire ható besugárzásokat.A váltható lencse segítségével nemcsak szőrtelenítésre alkalmas, hanem más gyógyászati és esztétikai beavatkozáshoz is maradandó eredményt nyújt. A kék és narancs lencsék mindegyike stratégiailag szűri és hasznosítja az optimális fényspektrumot a különböző terápiás felhasználások céljára, mely a technikáját tekintve a különböző típusú és hullámhosszú lézerberendezésekhez hasonlít. A kék lencsével minden bőrtípust biztonságosan és hatékonyan tudunk kezelni, ideértve a szőrtelenítést, hajszálér-kezelést, kollagén-növelést, pigment-kezelést. A narancs fénytartománnyal aknés és problémás bőrtüneteket tudunk kezelni.A nagy energiájú villanófény a szelektív fotothermolízis elvén alapszik, így a végeredmény egy (optimális hullámhosszú) fénysugár által létrehozott hőenergia, ezért gépünk saját fejlesztésű hűtőrendszerrel szerelték fel, mely a lencsét és ezáltal a kezelt bőrfelületet is hűti.Az IPL technológia negyedik generációs gépét 10 négyzetcentiméteres speciálisan csiszolt kezelőlencsével látták el, így biztosítva a szórt fény kiiktatását és a gyors hatékony kezelést.Sok tekintetben a lézeres kezeléssel összehasonlítva (bőrrel és szőrtüszőkkel közölt energia nagysága, bőrkárosító hatás, szükséges kezelések száma, egyszeri kezelés időtartama, kezelés anyagi vonzata) a mérleg nyelve az IPL technológia felé billen.

A szőrszál szerkezete

Felső része élettelen szaruanyag, alsó része kiszélesedik és ez alkotja a hajhagymát (bulbus), amely már élő hámsejtekből (matrix sejtek) áll. A bulbus alsó részébe nyomul egy kötőszöveti szemölcs, amelyet papillának neveznek. A papilla ereket és idegeket tartalmaz. Ezeken a kis ereken, kapillárisokon keresztül bonyolódik a hámsejtek anyagcseréje, táplálása, innen történik a szőrszál növekedése, a matrix sejtjeiből. A növekedő szőrszál a folliculus csatornán halad a bőrfelszín felé. A szőrzet a születés utáni finom, pihés szőrszáljellegét a pubertáskori hormonális hatások által, az androgén hormonok alakítják ki a végleges szőrzetté, amely vastag, pigmentált szőrszálakból áll.

A szőrszál növekedési fázisai

1. A növekedési, vagy anagén fázisban, amelynek időtartama testtájanként változó, a szőrhagyma szorosan tapad a kötőszöveti alaphoz a matrix sejteken keresztül.2. Ezt az időszakot követi az átmeneti fázis, a katagén időszak, amely során a sejtek szaporodása leáll, a tüsző sorvad és a szőrhagyma alapjáról leválva a follicullus csatornában felfelé vándorol.3. Utána a nyugalmi, vagy telogén fázis következik. A szőrhagyma teljesen elszarusodik, a szőr magasan helyezkedik el a szőrcsatornában, várva a kilökődést, azaz a szőrszál kihullását.A melanin (pigment-bőrfesték) képződés a növekedési (anagén) szakasz jellemzője és ebben a szakaszban folyamatos a szőrszál és szőrtüsző kapcsolata. Ez az oka, hogy eredményes kezelés kizárólag ebben, az élettanilag aktív, növekedési szakaszban végezhető.
Az aktív, növekedési szakaszban lévő szőrszálak száma és az aktív időszak tartama testájanként változó, ami nagyban befolyásolja a szükséges kezelések számát. Íme néhány példa:

Hogyan működik a szőrtelenítés

A szőrtelenítés lényege, hogy az összefüggő szőrszál melanin-ja (sötét pigment) elnyeli az IPL erőteljes villanását. Ez a fényenergia a szőrtüszőbe jutva hőenergiává alakul és így azt roncsolja. A kibocsátott impulzus speciálisan összetett, mely biztosítja az un. termo-relaxációt. Így a környező szövetek nem hevülnek fel, sértetlenek maradnak.
Mivel a szőrtüszőknek mindig csak egy része, s nem az összes van anagén stádiumban, ezért a kezeléseket adott időközönként ismételni kell. Az anagén szálak aránya testtájanként is különbözik, így az eredmény eléréséhez szükséges kezelések száma nemcsak a berendezés típusától, hanem a kezelendő testrésztől is függ.